Saturday, January 19, 2013

Šokolaadiküpsised ehk chocolate chip cookies

Oleme juba pikka aega tahtnud teha patuseid eriti šokolaadiseid küpsiseid. :) Internetis leidub palju erinevaid küpsiseretsepte ja nende vahel valida on väga raske. Lõpuks otsustasime teha küpsiseid ühe Ameerika küpsiseraamatu "The Cookie Cookbook" retsepti järgi. Oleme ka varem teinud ühtesid šokolaadiküpsiseid, mis on ka tõeliselt head, kuid tahtsime katsetada midagi uut. Retseptid on küll erinevad, aga maitsevahe ei olnud eriti suur.

Küpsiste jaoks läheb vaja:

  • 6 dl jahu
  • 1 tl soodat
  • 0.5 tl soola
  • 200 g võid
  • 2.4 dl pruuni suhkrut
  • 1.25 dl valget suhkrut
  • 2 muna
  • 1 spl vaniljeekstrakti
  • 300 g šokolaadinööpe või tükeldatud šokolaadi
  • soovi korral ka kergelt hakitud pähkleid (u. 2 dl)


Valmistamine:

Pane ahi 190 kraadi juurde soojenema. Sega keskmise suurusega kausis jahu, sooda ja sool. Suures kausis vahusta või, pruun suhkur, suhkur vahuks. Lisa munad ja vanilje. Sega jahusegu sinna hulka. Seejärel sega sisse šokolaad ja pähklid. Kui kasutad tavalist šokolaadi, mitte šokolaadinööpe, siis ei soovita väga peeneks hakkida, muidu ei jää hamba alla enam mõnusaid šokolaaditükke. Samuti võib soovi korral kasutada šokolaadi vähem või rohkem. Vormi taignast pallikesed, kasutades iga pallikese jaoks kuhjaga teelusikatäit tainast. Jäta pannil pallikestele vahed vahele ja vajuta õrnalt laiali. Seejärel küpseta küpsiseid ahjus 8-10 minutit, kui soovid, et küpsised jääks pehmed. Kui aga tahad kõvemaid küpsiseid küpseta kuni 14 minutit. Meil tuli sellest taignakogusest kaks plaaditäit küpsiseid. Kui ei ole tahtmist või aega korraga kogu tainast ära küpsetada, võib ühe osa taignast pista sügavkülma. Seal säilib ta hästi ja on mõnus käepärane võtta, kui saabuvad ootamatud külalised. Jõudu tööle ja nomm-nomm. :)



No comments:

Post a Comment